Sunday, September 20, 2015

Miljoona tunnissa - paljon vai vähän?

Sipilä dramatisoi: "Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää - pyhää arkea." Onko tuo siis paljon tai vähän? 

Peruskoulun matematiikkakin antaa kansalaisille hyvän pohjan asettaa tämä suhteisiinsa. Jaettuna väkiluvulla mainittu melkein-miljoona voisi tehdä esim. 990 000 / 5 600 000, noin 18 senttiä tunti nuppia kohti. Vuorokaudessa 0,18  x 24 = 4,32 euroa, kuukaudessa 130, summa, jonka useimmat ovat kuun lopussa pystyssä puhelinoperaattirille. Vuodessa tämä kerryttää 1560 ja seitsemässä 10 920 euroa, jonka verran monikin on ottanut tuolla aikavälillä opinto-, asunto-, tai vaikkapa käyttöluottoa. Useimmissa tapauksissa velanotto on tehty jotain hyödyllistä tarkoitusta varten ja siitä on hyvinkin saattanut koitua jonkinlaista varallisuuden tai sen edellytysten kasvua. Monenkin kohdalla velan euromäärä on pikkuhiljaa kasvanut, mutta jos taloutta on hoidettu järkevästi, sillä hankittu hyöty, ammattitaito tai vaikka asunnon arvo on kuitenkin karttunut enemmän.

Valtiokin on käyttänyt lainarahoja viisaasti esim. koulutukseen ja infrastruktuuriin, josta syystä maa on kilpailukyvyltään ja innovatiivisuudeltaan maailman huippuluokkaa. Omaisuuttakin sille on kertynyt eikä se käsittääkseni ole mitenkään vähäistä lainoihin nähden.

Itse en säikkyisi seinille tuon 18 sentin vuoksi, jos vain voisin luottaa siihen että roposeni jatkossakin sijoitetaan viisaasti. Minusta pääministerin mainitsema velan kasvu ei lähellekään muodosta sellaista kriisiä tai poikkeustilaa että lauteita pitäisi alkaa kiukaassa polttelemaan. 

No comments:

Post a Comment